De donkere kant - Kato's
678
post-template-default,single,single-post,postid-678,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

De donkere kant

Sommige mensen kiezen er in het leven voor om de donkere kant te bewandelen. Dat ze daarvoor uitzonderlijke vaardigheden nodig hebben op het vlak van talent, training en vertrouwen, dat nemen ze er graag bij. Jedi’s, Siths? Nee hoor, barista’s kiezen de donkere kleur van koffie om hun leven aan te wijden.

Simpel gezegd is een barista iemand die voor zijn beroep koffie bereidt. Oorspronkelijk was het Italiaans voor barman, maar dat woord ging een eigen leven leiden als ode aan de vakmannen- en vrouwen van het warme, donkere drankje.

Wolkje

Om de titel te verdienen weet deze specialist alles op het gebied van koffie, van de geschiedenis van de boon op de plantage tot het resultaat in de kop. Hij snapt de techniek van koffiemolens en espressomachines, en, last but not least, hij beheerst ook de techniek van de melkkunst. Dit is een speciale techniek waarbij je opgeschuimde melk in de koffie schenkt op zo’n manier dat er bijzondere motieven zoals blaadjes of bloemetjes in de melklaag ontstaan. Een barista maakt van elke koffiebereiding een wolkje droom.

Stoom

Om een barista-meester te worden dien je net als de legendarische Star Wars helden en antihelden een heel leerproces te doorlopen van drie verschillende niveau’s, van beginner tot meester, zeg maar. En wat er ook gebeurt, je moet blijven presteren, ook onder stomende druk. Een volleerd barista weet hoe de gekende koffie’s te maken, van cappuccino, caffè americano, macchiato, latte, espresso, mocha en ristretto tot warme chocolade toe. Maar daar stopt het proces niet. Er zijn immers zoveel recepten als er klanten zijn. Wat hun vragen of eisen ook zijn, een barista beantwoordt ze allemaal even vriendelijk en hartelijk. Immers, om elke hoek vind je nog wel een andere koffieshop dus service geven is in dit vak van het allerhoogste belang.

Pouring espresso is an art, one that requires the barista to care about the quality of the beverage.
– Howard Schultz –

Cool

Een barista probeert steeds uit te blinken. Niet in de zin van aandacht zoeken, maar op de manier waarop hij de perfecte kop koffie maakt, en dat maakt hem cooler dan cool. De creatie van iets wat zowel lekker als mooi is, dat maakt niet alleen zijn dag, maar ook die van de klant goed. Daarom zijn trots, passie en precisie verder onontbeerlijk op het lijstje van zijn kwaliteiten. Passie, zowel voor het product en het werk als voor de schoonheid van elke schepping, want dat is een perfecte gezette kop koffie toch wel, en geen perfectie zonder accuratesse, zonder oog voor elk detail.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.