Lorraine en co - Kato's
698
post-template-default,single,single-post,postid-698,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Lorraine en co

Vraag uit welk land de quiche komt, en zowat iedereen zal Frankrijk antwoorden. Fout. Het woord quiche is een verbastering van het Duitse ‘kuchen’, in het lokale dialect verbasterd tot kischen, wat uiteraard zoiets als koek betekende. Toen de Elzas, nauwkeuriger Lotharingen, weer in Franse handen kwam veranderde het woord in Kiche en zo van het middeleeuwse Frans ouiche naar het huidige quiche. En Lotharingen werd terug Lorraine.

De geschiedenis van de quiche gaat effectief terug naar de late middeleeuwen. In het toen Duitstalige deel van Lotharingen maakte men een koek van restjes brooddeeg met een vulling van ei en melk. Deze ingrediënten waren op zowat elke boerderij te vinden, ook in harde tijden zoals oorlog wanneer voedsel schaars was. Ondertussen breidde het recept uit met spek en room.

Nancy

De eerste sporen van deze bekende quiche dateren van 1568, toen de graaf van Lorraine, Charles III, maar niet genoeg kreeg van het hartige gebak. Tenminste, zo wordt er beweerd. Vincent de la Chapelle, kok van graaf Stanislas van Lorraine, die later koning van Polen werd, ontwikkelde de huidige vorm. En ondertussen breidde het recept uit met spek en room.
Uiteindelijk werd de quiche Lorraine de specialiteit van Nancy. Het simpele brooddeeg ontwikkelde zich tot koekjesdeeg zoals bijvoorbeeld kruimeldeeg, en ook kaas kwam bij de ingrediënten.

Vrouwelijk of mannelijk

In het begin van de 20ste eeuw werd de quiche Lorraine veel geserveerd bij een flink glas bier. De cafébazen hoopten natuurlijk dat het zoute hapje hun drankverkoop omhoog zou stuwen!
Na de tweede wereldoorlog werd hij populair in Engeland, en in de jaren 50 veroverde hij ook de VS. Ondertussen bestonden er evenveel variëteiten als er koks zijn. Maar omdat de meeste bestanddelen vegetarisch zijn, kaas, room, eieren, diverse groenten, werd de maaltijd in de jaren tachtig plots als iets voor vrouwen gezien. Echte mannen aten geen quiche.

‘Real Men Don’t Eat Quiche’
– Bruce Feirstein

Marcel

De oorsprong van de uitspraak ‘Real Men Don’t Eat Quiche’ komt van de titel van een boek van Bruce Feirstein. In het satirische werk zitten de ‘echte’ mannen in een ‘marcelleke’ rond de tafel om steak te eten. Zij die wel quiche aten werden afgedaan als gevoelige new-age jongens die de afwas deden, over gevoelens spraken, en uiteraard ook nog akkoord waren met het feminisme. Hoewel satirisch bedoeld, faalden sommigen om dat in te zien en gebruikten het als een anti-feministische slogan.

Ondertussen kreeg de quiche weer zijn status van niet alleen een smakelijke, maar ook een veelzijdige maaltijd. Bovendien kan je het zowel warm als koud eten, als voorgerecht, ontbijt, lunch of gewoon als een snack. Proef eens één van onze quiches. Smakelijk!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.