Some like it hot - Kato's
683
post-template-default,single,single-post,postid-683,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Some like it hot

Op sommige dagen zou je het niet zeggen, maar toch treedt Vadertje Winter schoorvoetend dichterbij. En met hem de kou. Wanneer je de vrieskou in je vingers, tenen en neus voelt bijten, kan een warme drank zalig zijn. Wij bij Kato’s offreren je op zo’n moment graag warme chocolademelk of warme gestoomde melk die je al snel terug van binnenuit laten gloeien.

Het drinken van chocomelk is ook nog eens goed voor je gezondheid. Als dat geen goed excuus is! Twee tassen per dag zouden de bloedtoevoer naar je hersenen bevorderen, concludeert een onderzoek bij zestig senioren. Een geheugentest voor en na het drinken van het godendrankje, gaf onweerlegbaar positief resultaat.

Medicijn

Toen ontdekkingsreiziger Cortez de cacaoboon met het bijhorende drankje in de prille jaren 1500 introduceerde aan het Spaanse hof, dronken de hovelingen het drankje meteen warm en gezoet met suiker. Twee eeuwen later mixte de Britse dokter Hans Sloane de warme chocolade met melk, volgens een Jamaicaans recept. Toch bleef de drank nog tot de 19de eeuw een prijzig goedje, of zelfs een medicijn voor maag- en leverziektes.

Love is like swallowing hot chocolate before it has cooled off.
It takes you by surprise at first, but keeps you warm for a long time.
— Henri Frederic Amiel

Ook warme melk heeft de naam om geneeskrachtige eigenschappen te bezitten. Heel wat liefhebbende mama’s boden ooit hun kind een kop warme melk met honing aan voor het slapengaan. Want ja, warme melk bevat tryptofaan, een aminozuur dat een kalmerend effect heeft op mensen. Het stabiliseert bovendien je stemming en het helpt volgens recente publicaties ook bij de omgang met anderen. En laat datzelfde goedje nu ook in chocolade zitten! Warm gedronken werkt het beter omdat de warmte van de drank ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur iets stijgt. Daar reageert het lichaam op met het vertragen van bepaalde processen. Samen met de tryptofaan wordt je daardoor heel erg loom.

Gestoomd

Wordt de warme melk gestoomd, dan gebeurt er nog wat extra’s tijdens dat proces. Melk bevat suiker, vet en proteïnen. Tijdens het stomen ontwikkelt de melk textuur en smaak. De suikers worden gelijkmatig verwarmd, karamelliseren en geven de melk een zoete toets. De proteïnen zorgen ervoor dat er lucht in blijft zitten zodat de melk een lichte body heeft, terwijl het gesmolten vet voor een fluwelen afdronk zorgt. Alleen een espressomachine bereikt dit ideale proces bij warme melk. Wil je het zelf proeven, vraag onze barista’s dan eens voor een kop hot steamed milk.

Eigenheid

Warme melk en warme chocomelk zijn ondertussen wereldwijd verspreide winterdrankjes. Op sommige plaatsen creëerde men een speciale versie. Winterborrelen in Amsterdam doe je met warme anijsmelk. In principe kan dit iedere dag vanaf een uur of drie maar de gezelligste borrelmomenten zijn op vrijdag of in het weekend.
In Madrid drink je een eigen versie van warme chocolademelk. De Spaanse versie staat vooral bekend om zijn dikkere en zwaardere formatie dan de chocolademelk geserveerd in landen als Frankrijk of Duitsland. Dit komt vooral doordat de meeste recepten een mix van bloem gebruiken om het te verdikken, en het drankje drie keer wordt gekookt om die unieke consistentie te krijgen. Het wordt meestal met suiker gedronken en vergezeld van een heerlijke portie huisgemaakte churros.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.